skip to Main Content

Goud een goed middel tegen inflatie?

In tijden van hoge inflatie, devaluaties van valuta’s en tijden van politieke crisis stijgt over het algemeen de goudprijs. Dit komt omdat goud niet bijgedrukt kan worden en daarom over het algemeen waardevast blijft. Wel kan de prijs van goud schommelen, maar, historisch gezien behoudt u met een belegging in goud uw koopkracht. Daarbij komt ook nog eens kijken dat er veel geld wordt bijgedrukt om de economie in tijden van crisis te ondersteunen. Wanneer er veel geld wordt bijgedrukt wordt het geld minder waard en krijg je Inflatie. Dus wordt goud in tegenstelling tot geld weer meer waard en behoud u met een investering in goud uw koopkracht.

  • Goud is waarde vast
  • Goud is een middel tegen inflatie
  • De Goudvoorraad blijft stabiel
  • Goud wordt meer waard in tijden van crisis

Live goudkoers in dollars

Goud is waardevast

In tijden van hoge inflatie, devaluaties van valuta’s en tijden van politieke crisis stijgt over het algemeen de goudprijs. Daarnaast houdt goud ook zijn waarde vast. Dit komt omdat de goudvoorraad over het algemeen redelijk stabiel blijft. Wel wordt er hier en daar goud gewonnen dus komt er meer goud bij. Maar, er komen ook meer mensen bij dus heeft dit weinig impact op de goudprijs. Er is dus wel een kleine toename in de goudvoorraad over de jaren. Een andere reden dat goud waardevast is, is omdat je het niet bij kunt printen zoals Centrale Banken dat met bijvoorbeeld de Euro doen. Goud is dus een van de meest geschikte middelen mee te beleggen in tijden van crisis en inflatie.

Wanneer is het een goed moment goud kopen?

Een goed moment om goud te kopen is als de goudprijs onder de verwachte goudprijs licht. Banken als Goldman Sachs komen vaak met rapportjes naar buiten waar uit blijkt of de goudprijs onder of boven de verwachte waarde licht. Als de goudprijs bijvoorbeeld 10% onder de verwachte waarde licht (zoals nu anno september 2022 het geval is) is het misschien wel een goed moment om in te kopen.

Voordelen van beleggen in Goud

Dit zijn de nadelen van beleggen in goud

Een van de grootste nadelen van het beleggen / investeren in goud is dat u geen dividend of rente ontvangt over uw investering. Andere beleggingen zoals bijvoorbeeld bij aandelen en obligaties geniet u wel van deze voordelen. Echt kan een onderneming wel failliet gaan maar, de goudprijs kan niet instorten dus goud met goud heeft u wel meer zekerheid. Een ander nadeel van goud is dat het tastbaar is. (dit betekent dat je het vast kunt houden). Omdat goud tastbaar is moet het ook ergens opgeslagen worden, bijvoorbeeld in een kluis of bij een bank. Hier moet u dus weer een extra investering voor doen denk aan de aanschaf van een kluis of het huren van een kluisje bij de bank. Ook staan banken niet altijd garant bij diefstal. Wel zijn er maatregelen die u hier tegen kunt treffen, u kunt namelijk goud kopen als een derivaat bij een partij die het goud voor u opslaat.

Fysiek goud of derivaten?

Goud kan ingekocht worden op twee manieren, fysiek bijvoorbeeld als een goudstaaf of digitaal via een (EFT) of derivaat. Wanneer u ervoor kiest om goud als derivaat te kopen betekend dat dat, uw goud niet fysiek opeisbaar is. Bij digitale versies van goud zoals EFT’s of derivaten profiteert u dus alleen van het verschil in de goudprijs. Kiest u ervoor om goud fysiek aan te schaffen dan moet u wel rekening houden met opslag. Gaat u bijvoorbeeld een kluis huren bij de bank of koopt u zelf een kluis? Het voordeel van fysiek goud is wel dat u het altijd tot uw beschikking heeft. Ook in tijden van oorlog of crisis. Terwijl een bedrijf dat u een goud derivaat heeft verstrekt misschien niet meer garant voor u staat in tijden van oorlog of crisis.